۲۳ تیر ۱۳۹۶، ۱۸:۵۸
کد خبر: 82598217
T T
۰ نفر
الزام های توسعه مراوده تجاری با قطر؛ نمایندگان بخش خصوصی چه می گویند؟

تهران- ایرنا- قطع روابط كشورهای عربستان، امارات متحده عربی و بحرین با كشور قطر فرصت خوبی را برای فعالان اقتصادی كشورمان در صادرات مواد غذایی و تامین دیگر مایحتاج این كشور فراهم كرده است، اما حضور موثر و پایدار بخش خصوصی در این بازار الزام هایی دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، پانزدهم خرداد ماه این سه كشور به طور رسمی روابط خود با قطر را قطع كردند و راه های هوایی، زمینی و دریایی خود را با این كشور بستند.
ماجرا به اظهارات «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، در مراسم پایان خدمت گروهی از سربازان این كشور برمی گردد كه وی در این برنامه از تروریستی خواندن حماس و حزب الله لبنان انتقاد و از جنبش اخوان المسلمین حمایت و اذعان كرد امنیت و ثبات در منطقه بدون وجود ایران به عنوان كشوری قدرتمند ممكن نیست.
در این شرایط این سوال مطرح است كه آیا ایران می ‌تواند به شریك مهم تجاری قطر تبدیل شود؟

** قیمت تمام شده بالا، پاشنه آشیل صادرات ایران
« غلامحسین شافعی» رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران در این زمینه می گوید: بازرگانان ایرانی حركت های خوبی آغاز كرده و اتاق های بازرگانی استان های جنوبی كشورمان به صادرات برخی اقلام پرداخته اند.
به گفته «غلامحسین شافعی»، در دولت نیز تاكنون چند جلسه در این زمینه برگزار شده و تصور می شود شاهد توسعه همكاری ها در این كشور باشیم.
شافعی اضافه كرد: امروز در عرصه رقابت بسیاری بازارهای خارجی با مشكل روبروییم كه یكی از دلایل اصلی آن قیمت تمام شده بالای كالای ایرانی است.
وی تصریح كرد: در گذشته تجربه های تلخی در موارد مشابه در آسیای میانه، عراق و افغانستان داشتیم و این بار نباید اجازه دهیم این موارد تكرار شود.
رئیس اتاق ایران گفت: فعالان اقتصادی نمی خواهند بی محابا به آب بزنند و شاید یك دلیل كندی برقراری ارتباط با طرف قطری این باشد. آنان می خواهند با عقد قراردادهای صحیح و برخوردار از متن حقوقی مناسب عمل كنند تا بعدها با مشكل روبرو نشوند.
وی یادآوری كرد: در گذشته نیز تجربه چندان خوبی از مراودات اقتصادی با برخی كشورهای عرب نداشتیم و همین مساله لزوم حساسیت بیشتر صادركنندگان را منطقی می نمایاند.
شافعی همچنین از نامه نگاری با طرف های قطری برای تشكیل اتاق مشترك بازرگانی خبر داد و گفت: در این زمینه آمادگی اعزام هیاتی به قطر و همچنین میزبانی از آنها برای بحث و تبادل نظر و دستیابی به راهكار واحد وجود دارد.

** ضعف زیرساخت لجستیكی
نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران، قطر را فرصت مناسبی برای توسعه صادرات كشور توصیف كرد و گفت: تاكنون مقادیر زیادی مواد غذایی به صورت هوایی و دریایی به این كشور ارسال شده است.
«پدرام سلطانی» تصریح كرد: به طور كلی بنیه و زیرساخت لجستیكی كشور ضعف دارد و همین مساله توان واكنش سریع در مقیاس بزرگ را پایین آورده است.
سلطانی یادآوری كرد: در گذشته این مشكل را درباره روسیه و در مقاطعی عراق، افغانستان و آسیای میانه شاهد بودیم كه هنوز وجود دارد و هنوز داریم از این سوراخ گزیده می شویم.

** لزوم تولید كالاهای كیفی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی تهران درباره آخرین وضعیت تامین كالا در بازار قطر اعلام كرد: صادرات خوبی به این كشور از سوی ایران انجام می شود و امیدواریم توسعه یابد.
«مسعود خوانساری» گفت: عمده صادرات ایران به این كشور تره بار، سبزی، میوه و مواد غذایی است.
خوانساری درباره رقیبان ایران در بازار قطر تصریح كرد: باید با تولید كالاهای باكیفیت و دارای قیمت مناسب تر، سهم خود را در این بازار افزایش دهیم.

** فقدان استانداردهای كالایی
در همین پیوند، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی تهران به ایرنا گفت: به طور غالب ایران به سادگی بازارها را از دست می دهد و احتمال دارد بازار قطر نیز در همین زمره قرار گیرد.
به گفته «سیده فاطمه مقیمی»، امروز شاهد یكه تازی تركیه در بازار قطر بویژه پس از شرایط پیش آمده از سوی چهار كشور عربی هستیم؛ در حالی كه ایران می توانست با توجه به فاصله كمتر به قطر مایحتاج آنها را تامین كند.
وی فقدان استانداردهای لازم كالایی و ضعف در سیستم ناوبری هوایی را از مشكلات ایران برای دستیابی به این هدف دانست.
مقیمی ادامه داد: وضع كنونی ناوبری هوایی كشور به گونه ای است كه اگر بخواهیم هواپیمایی را برای حمل كالا به قطر اختصاص دهیم، در بخش مسافر و بار داخلی با كمبود روبرو می شویم.
وی تصریح كرد: باید زیرساخت های قوی داشته باشیم، در حالی كه زیرساخت های حمل و نقلی كشور هنوز از شرایط اولیه لازم برخوردار نیست.
این عضو هیات رئیسه اتاق تهران تاكید كرد «با وجود همه این موارد، باید در این بازار حضور داشته باشیم اما در هر حجم كالایی كه وارد می شویم رعایت مطلوبیت محصولات و ارائه كالاهای باكیفیت الزامی است.
به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران می ‌تواند راه را برای خروج قطر از محاصره اقتصادی و ارتباطی فراهم كند.
همین مساله فرصتی برای فعالان اقتصادی و بازرگانان كشورمان است تا بویژه در زمینه تامین مواد غذایی و كشاورزی و مایحتاج روزانه قطری ها گام بردارند؛ موضوعی كه رونق بندرها و كشتیرانی و همچنین اشتغالزایی در استان هایی مانند بوشهر را به دنبال دارد.

برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
اقتصام**3065 *1961* گزارش: محمد ملك دار* انتشار: مریم مسعود
۰ نفر

سرخط اخبار اقتصاد