۲۹ اسفند ۱۳۹۴، ۱۲:۱۸
کد خبر: 82007546
T T
۰ نفر

مصرف غذاهای آماده عامل بسیاری از بیماری ها

۲۹ اسفند ۱۳۹۴، ۱۲:۱۸
کد خبر: 82007546
مصرف غذاهای آماده عامل بسیاری از بیماری ها

تهران- ایرنا- مصرف غذاهای آماده (فست فودها) عامل بسیاری از بیماری ها به ویژه بیماری های قلبی عروقی به شمار می رود كه به گفته پزشكان می توان با اصلاح سبك تغذیه و دوری از مصرف این نوع از غذاها، از بروز شمار زیادی از بیماری ها پیشگیری كرد.

به گزارش ایرنا، مصرف غذاهای آماده (فست فودها) و انواع نوشابه ها یكی از دغدغه های مهم كشور در بخش سلامت است كه با توجه به اهمیت موضوع، در سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در بخش سلامت مطرح و نسبت به موارد مربوط به آن همچون اصلاح سبك تغذیه و تقدم پیشگیری بر درمان هشدار داده شده است.
از سوی دیگر آمارها نشان می دهد كه حدود 80 درصد بیماری های موجود در كشور ناشی از چگونگی نادرست تغذیه است كه بیشتر ریشه در تربیت نادرست غذایی از دوران كودكی دارد.
توجه به سیاست های كلان كشوری و آمار بالای بیماری های ناشی از رژیم غذایی نادرست، حكایت از این دارد كه باید به سمت سلامت غذایی رفت و از سیاستگذاران و تولیدكنندگان محصولات غذایی گرفته تا مصرف كنندگان به این موضوع بیش از پیش توجه كرده و اصول ایمنی و بهداشتی را در چرخه غذایی مورد توجه قرار دهند.
آلاینده ها از طرق مختلف وارد بدن انسان ها می شوند و سلامت آنها را به خطر می اندازند؛ آلودگی های موجود در زنجیره غذایی از تولید تا مصرف و آلودگی های آب و هوا از جمله این موارد هستند.
این نوع آلودگی ها اجتناب ناپذیرند و افراد به تنهایی نمی توانند در مورد رفع آنها اقدام خاصی انجام دهند اما اصلاح سبك تغذیه و پیروی از رژیم غذایی سالم در اختیار هر یك از افراد جامعه است و هر فرد می تواند با اصلاح روش های غلط تغذیه ای، زندگی سالم و به دور از بیماری را داشته باشد.

** مصرف غذاهای آماده
یكی از راه های اصلاح سبك تغذیه، دوری از مصرف غذاهای آماده است كه لازمه آن افزایش آگاهی عموم مردم جامعه نسبت به عوارض و پیامدهای مصرف آن و فرهنگ سازی برای مصرف بیشتر غذاهای خانگی و سالم است.
دكتر رسول كدخدایی رئیس پژوهشكده علوم و صنایع غذایی در این خصوص به خبرنگار علمی ایرنا گفت: امروزه مصرف غذاهای آماده به یك عادت غلط غذایی در زندگی انسان ها تبدیل شده است و افراد به دلیل مشغله های زیاد كمتر فرصت می كنند مانند گذشته غذاهای خانگی تهیه كنند.
وی افزود: البته در زندگی كنونی، از مرحله خودمعیشتی گذشته ایم؛ نسل های گذشته بسیاری از موادغذایی مورد نیاز مانند رب، ترشی، سركه و مرباها را خودشان درست می كردند اما اكنون دیگر زمانی كه همه چیز را بتوانیم خودمان تهیه كنیم گذشته است. از سوی دیگر فراوری موادغذایی نیز یك امر ضروری است زیرا از ایجاد ضایعات محصولات غذایی جلوگیری و همچنین ایجاد ارزش افزوده می كند و بازار فروش و كشاورزی را رونق می دهد.
كدخدایی اظهار كرد: بنابراین نمی توان از این روند اجتناب كرد اما باید به كیفیت موادغذایی توجه و از برندهای معتبر و تایید شده استفاده كرد. البته دولت بخش نظارتی و حاكمیتی دارد و با اجرای برنامه های نظارتی از سلامت مردم صیانت می كند با این حال مصرف كنندگان نیز باید دقت لازم را داشته باشند.
وی به گرایش مردم به تهیه غذاهای سنتی از آشپزخانه ها اشاره كرد و گفت: امروزه به دلیل افزایش زیاد آشپزخانه ها در سطح شهرها، بسیاری از خانواده ها ترجیح می دهند از به جای اینكه غذاهای سنتی را در منزل تهیه كنند، آن را از این مراكز خریداری كنند؛ اما از آنجایی كه ممكن است اصول بهداشتی به خوبی در مراحل تهیه اینگونه غذاها رعایت نشده باشد و به مرور با انتقال آلودگی ها به بدن، مشكلات و بیماری هایی برای سیستم گوارشی ایجاد كنند.
كدخدایی توضیح داد: دستگاه های نظارتی مرتب بر این اماكن نظارت می كنند اما امكان ندارد كه بتوانند لحظه به لحظه مراحل تهیه غذا را پایش كنند. همچنین اینكه این غذاها در ظروف یك بار مصرف و پلیمری سرو می شود كه زمینه ورود مونومرها به بدن را فراهم می كنند.
رئیس پژوهشكده علوم و صنایع غذایی در مورد محصولات فله ای نیز گفت: در مقایسه تولیدات كارخانه ای و محصولات فله ای، از آنجایی كه نظارت زیادی در مورد محصولات كارخانه ای می شود، آلودگی كمتری نسبت به محصولات فله ای دارند و بهتر است از اینگونه محصولات استفاده شود.

** پیشگیری از چاقی و بیماری های ناشی از آن با اصلاح سبك تغذیه
چاقی از مشكلات عصر حاضر است كه در سطح دنیا به یك اپیدمی تبدیل شده به طوری كه شمار زیادی از مردم از این مشكل و عوارض ناشی از آن رنج می برند.
نتایج یك بررسی روی 28 میلیون نفر در سراسر جهان در چهار دهه اخیر نشان می دهد كه اضافه وزن و چاقی به شدت رو به افزایش است به گونه ای كه اضافه وزن و چاقی از 22 به 24 كیلوگرم در مقیاس توده بدنی (BMI) رسیده است.
همچنین این نتایج نشان می دهد كه حدود سه درصد از جمعیت افرادی كه در سطح جهان شاخص BMI كمتر از 18 داشته اند، كاهش یافته و جمعیت افراد چاق با BMI معادل 30 حدود هفت تا هشت درصد افزایش داشته است.
چاقی به عنوان عامل مرگ سالیانه 2.8 میلیون نفر در جهان شناخته شده است و بررسی ها نشان می دهد كه اگر از این روند پیشگیری نشود، تا سال 2025، حدود 18 درصد افراد دنیا مبتلا به چاقی با BMI بالای 30 خواهند بود.
در آمریكا درصد بالایی از كودكان پنج تا 6 سال و درصد قابل توجهی از نوجوانان بالای 17 سال از چاقی رنج می برند.
در كشورهای دیگر به ویژه در منطقه خاورمیانه نیز این مشكل وجود دارد به طوری كه از هر 6 نفر یك نفر به چاقی و اضافه وزن مبتلاست.
چاقی ارتباط مستقیم به سبك زندگی و سبك تغذیه دارد كه علاوه بر ایجاد بیماری هایی مانند افزایش فشار خون، بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع دو و برخی سرطان ها، سبب كاهش بهره وری افراد در زندگی اجتماعی، منزوی شدن و ایجاد مشكلاتی از بعد روانشناسی می شود.

** افزایش مالیات بر غذاهای ناسالم
رئیس پژوهشگاه علوم غدد درون ریز و متابولیسم، افزایش مالیات بر غذاهای ناسالم را به عنوان راهكاری برای كنترل روند روبه رشد چاقی و كاهش مصرف زیاد فست فودها و نوشابه ها در كشور عنوان كرد.
دكتر فریدون عزیزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاكید بر لزوم كنترل چاقی در كشور به عنوان عامل اصلی ابتلا به بیماری های غیرواگیر توضیح داد: سیاستگذاران و تصمیم گیران كلان كشور به عنوان متولیان اصلی این امر لازم است مواردی را در برنامه ریزی های خود برای كنترل این روند مدنظر قرار دهند.
وی اظهار كرد: افزایش مالیات غذاهای ناسالم مانند فست فودها و نوشابه های غیرالكلی و در نتیجه افزایش قیمت این موادغذایی نامطلوب كه مصرف آنها در سال های اخیر بسیار زیاد شده است، می تواند تا حد زیادی از گرایش مردم به مصرف این مواد جلوگیری كند.
عزیزی افزود: علاوه بر این، لازم است از تولید غذاهای سالم از طریق ماركتینگ (بازاریابی و تبلیغات) حمایت شود تا مصرف این گونه موادغذایی در بین مردم رواج بیشتری یابد.
وی به ارائه راهنمای مشخصی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در مورد ارزش موادغذایی و نحوه و میزان صحیح استفاده از آنها به عموم مردم به عنوان یك پیشنهاد دیگر اشاره كرد و گفت: لازم است این راهنمایی به ویژه در دوران قبل از لقاح، دوران بارداری و دوران اولیه زندگی كودك به عنوان اصلی ترین دوران در ایجاد چاقی در بزرگسالی در اختیار عموم قرار گیرد.
رئیس پژوهشكده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، ارائه آموزش های همگانی به ویژه به جوانان در مورد مضرات مصرف غذاهای آماده، انواع نوشابه ها، مصرف بیش از حد مواد قندی و نمك و همچنین ارایه آموزش هایی در زمینه فواید و ضرورت مصرف موادغذایی سالم به ویژه میوه و سبزی ها را از دیگر موارد ضروری در تصمیم گیری های كلان دولتی برشمرد و بر لزوم توجه دست اندركاران به این موضوع تاكید كرد.
عزیزی، كودكی را حساس ترین دوران در شكل گیری عادات مختلف در زندگی عنوان كرد و افزود: مقابله با چاقی كودكان نباید به نوجوانی موكول شود، بلكه باید از دو تا سه سالگی آغاز و در سنین سه تا پنج سالگی با جدیت پیگیری شود.
هر چه سن افزایش یابد، مقابله با چاقی سخت تر می شود، به همین جهت دبیركل سازمان جهانی بهداشت اعلام كرده است كه كشورها باید اقدامات پیشگیرانه خود را از سنین كودكی و مدرسه آغاز و برنامه های مدونی در این زمینه طراحی كنند.
به طور كلی اصلاح سبك تغذیه یكی از ملزومات سلامتی است كه می توان با توجه به آن از بروز بسیاری از بیماری ها و اضافه وزن و چاقی كه خود عامل شمار زیادی از بیماری ها مزمن و صعب العلاج است، پیشگیری كرد.
علمی**1834**1440 ** 2023
۰ نفر

سرخط اخبار جامعه