به گزارش ایرنا از كانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، «كاوه زرگران» در بیست و دومین همایش بینالمللی غلات و دانههای روغنی كشورهای حاشیه دریای سیاه در هتل المپیك شهر مسكو روسیه اظهار كرد: ایران در سه سال گذشته موفق شد با حفظ انضباط مالی، توسعه صادرات غیر نفتی، كاهش چاپ پول و ثبات نرخ ارز، رشد تورم را مهار كند و همچنین با تراز تجاری مثبت و كاهش میزان تورم، نرخ ارز را ثابت نگه دارد.
به گفته وی، بهبود فضای كسب و كار و از میان رفتن تحریمها به همراه سرمایهگذاریهای جدید میزان تولید ناخالص ملی را در ایران بهبود بخشید و پیشبینی میشود در سال جاری با افزایش قیمت نفت و سرمایهگذاریهای دولتی روند رشد تولید ناخالص داخلی شتاب بیشتری داشته باشد.
زرگران درباره دلایل ثبات نرخ ارز در ایران افزود: تراز تجاری مثبت به همراه كاهش تورم، باعث شد تا نرخ برابری ریال با دیگر ارزها به تثبیت برسد كه این عامل نیز منجر به آرامش فضای اقتصادی ایران شده و سبب شده كشور برای سرمایه گذاری خارجی و همكاری های مشترك اقتصادی جاذبههای زیادی داشته باشد.
** میانگین واردات 10 ساله غلات، 9.5 میلیون تن
دبیركل كانون انجمنهای صنایع غذایی ایران در خصوص غلات ایران گفت: سهم مصرف غلات در خانوارهای ایرانی 21 درصد است كه رقم قابل توجهی به شمار میرود.
به گفته وی، از مزیتهای این حوزه در اقتصاد ایران آن است كه 19 درصد از ارزش افزوده بخش غذا و 16.5 درصد از صادرات صنعت غذای ایران به غلات اختصاص دارد. هرچند در طول یك دهه گذشته سطح زیركشت غلات كاهش یافته است.
این كارشناس صنعت غذا و كشاورزی با اشاره به افزایش تولید غلات در سه سال گذشته و همزمان با دولت یازدهم گفت: تولید غلات طی سه سال گذشته افزایش یافت، تا جایی كه سال گذشته به 17.5 میلیون تن رسید و پیشبینی میشود تا پایان سال جاری به رقم 18.2 میلیون تن برسد.
به گفته وی، یكی از چالشهای پیشروی تولید غلات در ایران تغییرات اقلیمی و كاهش منابع آب است و پیشبینی میشود تولید غلات تا 25 سال آینده 10 درصد كاهش یابد.
رییس كمیسیون كشاورزی اتاق تهران با اعلام میزان واردات غلات گفت: ایران در سال گذشته بیش از 16.5 میلیون تن غلات وارد كرده كه حاكی از رشد 55 درصدی است؛ اما امسال به دلیل وجود منابع كافی و شرایط آب و هوایی مناسب شاهد افت 28 درصدی واردات هستیم.
زرگران با اشاره به حجم قابل توجه واردت غلات به ایران در سالهای اخیر ادامه داد: ایران در سالهای 93 و 94 به ترتیب بیش از 6.3 و 2.58 میلیارد دلار غلات داشته است كه جزو كشورهای صدرنشین در دنیا محسوب میشود. وی اضافه كرد: این در حالی است كه بطور میانگین ایران طی یك دهه گذشته سالیانه 9.5 میلیون تن غلات وارد كرده كه ذرت با 44 درصد و گندم با 30 درصد بیشترین میزان واردات را به خود اختصاص داده بودند.
دبیركل كانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با اشاره به مصرف بالای گندم در ایران گفت: این دانه با مصرف سرانه 170 كیلوگرم در سال، سهمی مهم در تامین غذای مردم ایران و گندم بهطور میانگین 40 تا 50 درصد از كالری و نیمی از پروتیین مورد نیاز ایرانیان را تامین میكند.
** نیاز به سالیانه 20 میلیون تن گندم تا یك دهه آینده
وی با تاكید بر اینكه نان به عنوان غذای اصلی ایرانیان جایگزینی ندارد و در این فرهنگ به عنوان بركت الهی و مقدس شناخته میشود، افزود: 72 درصد از گندم در ایران به مصرف خبازی میرسد و با توجه به ذایقه ایرانیان و پیشبینی افزایش جمعیت، ما تا یك دهه دیگر سالیانه به 20 میلیون تن گندم نیاز خواهیم داشت.
عضو هیات رییسه اتاق ایران و روسیه اظهار كرد: در یك دهه گذشته سطح زیر كشت گندم كاهش داشته است، این درحالی است كه نزدیك به 60 درصد از كل تولید غلات به گندم تعلق دارد.
به گفته وی، با این حال میانگین واردات گندم در 10 سال گذشته، 2.8 میلیون تن بوده و بیشترین میزان واردات گندم ایران از نظر ارزش در سال 1393 رخ داد كه بیش از دو میلیارد دلار گندم وارد كشور شد.
وی با اشاره به بهبود تولید داخل خطرنشان كرد: امسال ایران توانسته به خودكفایی گندم برسد كه پیشبینی میشود این روند در سال آینده نیز ادامه یابد، به این ترتیب كشور ما نیازی به واردات گندم جز برای اختلاط و جبران گلوتن گندم داخلی نخواهد داشت.
** ایران ظرفیت تولید 20 میلیون تن آرد را داراست
رییس كمیسیون كشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در بخشی دیگر از سخنان خود، با اشاره به موقعیتهای بازار صادرات آرد ایران گفت: عراق بزرگترین مشتری آرد در جهان است و نیاز سالیانه خود به بیش از یك میلیون تن آرد را از كشورهای همسایه و خصوصا از تركیه وارد میكند.
به گفته زرگران، افغانستان با نیاز سالیانه به واردات 800 هزار تن آرد دومین واردكننده آرد در جهان است كه هر دو در همسایگی ایران قرار دارند؛ در واقع فرصت مناسبی در عبور موقت گندم به ایران و صادرات آرد به این بازارها با استفاده از ظرفیت كارخانجات آردسازی برای سرمایهگذاران خارجی وجود دارد.
وی اضافه كرد: این در حالی است كه ایران دارای 315 كارخانه آرد با ظرفیت تولید سالیانه بیش از 20 میلیون تن در سال است كه 12.5 میلیون تن آن در تولید نان و بخش صنعت مصرف میشود.
دبیركل كانون انجمنهای صنایع غذایی ایران در خصوص میزان تولید جو در ایران توضیح داد: پس از گندم، جو با بیش از 1.76 میلیون هكتار سطح زیر كشت، بیشترین میزان كاشت غلات را داراست كه سهم عمدهای از آن در خوراك دام استفاده میشود.
وی افزود: در سال 2015 میلادی تولید جو به 3.2 میلیون تن رسید و جو سهم 18 درصدی از مجموع تولید غلات ایران را به خود اختصاص داده است.
زرگران با اشاره به تولید ذرت در ایران نیز گفت: ایران در سال 1394 كمتر از 1.5 میلیون تن ذرت تولید كرد كه 10 درصد از سال 1393 كمتر بوده است. البته در طول یك دهه گذشته تولید ذرت نزولی بوده و در حدود 17 درصد كاهش داشته است و تنها 9 درصد از تولید غلات ایران به ذرت اختصاص دارد.
به گفته عضو هیات رییسه اتاق ایران و روسیه، كاهش میزان تولید ذرت در حالی رخ داده است كه نیاز ایران به ذرت افزایش یافته و طی 10 سال گذشته مصرف ذرت از حدود دو میلیون تن به حدود هشت میلیون تن رسیده است تا جایی كه سال گذشته میزان واردات ذرت به 6 میلیون تن رسید.
وی اظهار كرد: این در حالی است كه به دلیل آببر بودن تولید ذرت، سیاست ما در حال حاضر تامین ذرت مورد نیاز كشور از طریق واردات است.
** سیاستهای اقتصاد مقاومتی، چراغ راه تولید و تجارت در حوزه كشاورزی
رییس كمیسیون كشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در این همایش در خصوص ظرفیتهای ایران در تولید روغن گفت: در ایران نزدیك به 50 واحد روغنكشی با ظرفیت تولید 4.5 میلیون تن وجود دارد.
وی ادامه داد: ظرفیت تصفیه سالیانه روغن بیش از 3.5 میلیون تن است و ایران بیش از یك میلیون تن روغن خام گیاهی وارد میكند كه معادل یك سوم از ارزش واردات مواد اولیه غذایی كشور را به خود اختصاص داده است.
این مقام مسئول با اشاره به اینكه مصرف سرانه روغن 18 گیلوگرم در سال است كه 90 درصد از كل روغن مصرفی توسط 30 كارخانه تصفیه میشود، اضافه كرد: بیش از 90 درصد از روغن مصرفی تا سال گذشته وارداتی بود، اما مطابق با سیاستهای اقتصاد مقاومتی كه چراغ راه برنامههای توسعهای و همچنین تولید و تجارت در حوزه كشاورزی و صنایع غذایی در كشور ماست، تصمیم گرفته شد تا تامین این كالا از طریق واردات دانههای روغنی و انجام روغنكشی در داخل ایران صورت بگیرد.
دبیركل كانون انجمنهای صنایع غذایی ایران درباره دانههای روغنی نیز گفت: واردات سویا با 1.5 میلیون تن 70 درصد از كل واردات دانههای روغنی را در بر میگیرد و واردات دانههای افتابگردان در جایگاه دوم و دانه كنجد در جایگاه سوم دانههای روغنی وارداتی قرار دارند.
به گفته زرگران، با توجه به مصرف كنجاله سویا در رژیم غذایی دام و طیور و صنایع دامپروری ایران و همچنین امكانات روغنكشی صنایع ما، استقبال از واردات دانه سویا از دیگر دانهها بیشتر است.
این همایش با حضور چهرههای شاخص حوزه كشاورزی و غلات جهان از جمله «جمبولات خاتوف» قائم مقام اول وزیر كشاورزی روسیه، «آندری كلیپاچ» اقتصاددان و معاون بانك امور اقتصادی توسعه و خارجی روسیه، «آركادی زولشفسكی» رییس اتحادیه غلات روسیه، «دن باسی» آژانس شركت agresource آمریكا، «نوربك دوبریكاف» مشاور غلات و دانههای روغنی قزاقستان، «الیزاوتا مالیشكا» متخصص و تحلیلگر غلات اوكراین و جمعی دیگر از تصمیمگیران، سیاستگذاران و كارشناسان غلات و 250 شركت بینالمللی از سراسر جهان برگزار شد.
در این همایش دو روزه موضوعات مختلفی همچون «اقتصاد كلان، قوانین و نقش دولت در بازار غلات»، «غلات حوزه دریای سیاه؛ نتایج فصل پیشین و روندهای فصل جدید» و «دانههای روغنی؛ انتظارات و ریسكها» در سه پنل مورد بحث و بررسی سخنرانان قرار گرفت.
اقتصام ** 3065 ** 1418
یك مقام اتاق بازرگانی،صنایع و كشاورزی عنوان كرد:
كاهش تحریمها و انضباط مالی، فضای مناسبی برای سرمایهگذاری در ایران فراهم كرده است
۲۲ شهریور ۱۳۹۵، ۱۶:۰۰
کد خبر:
82227716
تهران- ایرنا- رییس كمیسیون كشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران گفت: آغاز دوران پسابرجام، رفع تحریمها و بهبود سرمایهگذاریها، چشمانداز مثبتی برای اقتصاد ایران رقم زده است.