۱۸ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۴۷
کد خبر: 81952986
T T
۰ نفر
تاسيس بازار ميوه و تره بار قشم، لازمه دستيابي به قيمت هاي مطلوب در جزيره

قشم- ايرنا- راه اندازي بازارهاي ميوه و تره بار، راهبردي مهم در جهت تنظيم بازار محصولات كشاورزي و گامي در جهت ايجاد تعادل در قيمت ها و افزايش رضايتمندي مصرف كنندگان است؛ چيزي كه جاي خالي آن در قشم بزرگترين جزيره خليج فارس و بزرگترين جزيره غيرمستقل جهان، بيش از پيش احساس مي شود.

به اعتقاد بسياري از كارشناسان حوزه شهري، تاسيس بازارهاي مادر ميوه و تره بار بازوي حمايتي براي توليدكنندگان و بسترساز شكل گيري چرخه صحيح تهيه و توزيع اين محصولات در شهرهاست و راه اندازي اين مراكز مي تواند پاسخگوي نياز هر سه قشر توليدكنندگان، مصرف كنندگان و در نهايت فروشندگان باشد.
از طرف ديگر وجود بازار مادر جهت عرضه محصولات باغي و كشاورزي موجب ايجاد شرايط رقابتي بين فروشندگان و كاهش ملموس قيمت ميوه و تره بار مي شود كه به نوبه خود رضايت شهروندان را به همراه دارد.
با اين حال نبود اين زيرساخت در جزيره قشم، دو قشر مصرف كنندگان و فروشندگان اين شهر را دچار چالش كرده است؛ چراكه از يك طرف فروشندگان بايد با مشكلات ناشي از تهيه و تامين محصولات كشاورزي و باغي تازه و ارزان دست و پنجه نرم كنند و از طرف ديگر مصرف كنندگان به دليل بالا بودن قيمت ها، دچار مشكل تامين نيازهاي خود شده اند.
در اين ميان عرضه ميوه هاي خارجي لوكس و كم يابي همچون رمبوتان، منگوستين، دوريان، كارامبولا و پيتايا كه نظر هر گردشگري را به خود جلب مي كند نيز نمي تواند بر كاستي هاي اين حوزه غلبه كند و صرف زيبايي دست نيافتي اين ميوه ها، جاي خالي كمبودها را پر نخواهد كرد.
يكي از شهروندان قشم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، مي گويد: قيمت بالاي ميوه و تره بار در اين شهر باعث كاهش سرانه مصرف اين محصولات در برخي خانوارها شده است و اين موضوع سلامت جامعه را به خطر مي اندازد.
احمد رستمي با بيان اينكه بارها قيمت محصولات كشاورزي و باغي اين شهر را با كلانشهرهايي همچون بندرعباس مقايسه كرده ام، مي افزايد: قيمت بالاي محصولات كشاورزي و باغي قشم امري مشهود است و بايد به اين موضوع رسيدگي شود.
وي راه اندازي بازار ميوه و تره بار را عاملي مهم در جهت كاهش قيمت ها و ايجاد رقابت بيشتر بين فروشندگان اين محصولات ارزيابي و اضافه مي كند: تحقق اين موضوع يكي از نيازهاي اصلي شهروندان قشم است.
رستمي ادامه مي دهد: تاكنون وعده هاي بسياري براي احداث ميدان ميوه و تره بار قشم داده شده است؛ اما به دلايل نامعلوم اين وعده ها هنوز رنگ و بوي عملياتي به خود نگرفته است و ساكنان اين شهر همچنان چشم انتظار تحقق وعدها هستند.
يكي ديگر از شهروندان قشم نيز با انتقاد از قيمت بالاي ميوه در اين جزيره مي گويد: خريد و انتقال ميوه از بندرعباس ارزان تر از تهيه اين محصولات از خود قشم است و ترجيح مي دهم براي مهماني هاي خانوادگي، نيازهاي خود را از شهرهايي همچون بندرعباس تامين كنم.
ماجد دريانورد مي افزايد: به نظر مي رسد احداث ميدان ميوه و تره بار بتواند بخشي از نيازهاي مردم اين شهر براي تهيه محصولات كشاورزي و باغي آنهم با قيمتي به مراتب كمتر و كيفيت بالاتر را تامين كند و رضايتمندي شهروندان را به دنبال داشته باشد.
حسن عباسپور يكي ديگر از شهروندان قشم نيز با بيان اينكه ميوه هاي عرضه شده در بازار قشم از نظر كيفيت تفاوتي با ميوه هاي عرضه شده در شهرهايي همچون بندرعباس ندارد، مي گويد: با اين وجود گاهي با تفاوت فاحش قيمت ها مواجه هستيم.
يكي از ميوه فروشان قشم نيز با بيان اينكه براي انتقال محصولات كشاورزي و باغي به اين جزيره بايد هزينه هاي هنگفتي جهت كرايه كاميون پرداخت شود، به ايرنا مي گويد: اضافه شدن هزينه گمرك براي ورود اين كاميون ها به قشم از ديگر عواملي است كه بايد در تعيين قيمت نهايي اين محصولات در نظر گرفته شود.
اين فروشنده مي افزايد: از طرف ديگر شرايط آب و هوايي اين منطقه باعث گنديدگي سريع محصولات كشاورزي مي شود و بخش قابل توجهي از اين محصولات، پيش از عرضه در بازار از بين مي رود.
وي معتقد است كه احداث بازار مركزي محصولات كشاورزي و باغي در قشم مي تواند موجب كاهش دغدغه فروشندگان براي تامين ميوه و تره بار ارزان و با كيفيت شود و رقابت پذيري در اين صنف را افزايش دهد.
يكي ديگر از فروشندگان ميوه و تره بار قشم نيز افزايش قيمت زمين و اجاره بهاء را از عوامل افزايش قيمت ميوه و تره بار در اين شهر عنوان مي كند و مي گويد: در چند سال اخير شاهد افزايش چند برابري قيمت اجاره بها هستيم و اين شرايط همچون ديگر اصناف، بر قيمت نهايي محصولات باغي و كشاورزي نيز تاثير مي گذارد.
به گفته وي در صورت احداث ميدان ميوه و تره بار مي توان بخشي قابل توجهي از هزينه هاي اين بخش را سرشكن كرد و در نهايت به قيمت هاي مطلوب تري در اين حوزه دست يافت.
مدير بازرگاني و اصناف سازمان منطقه آزاد قشم نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، اظهار مي كند: نبود ميدان ميوه و تره بار يكي از دلايل اصلي گراني اين محصولات در جزيره قشم است و اين موضوع روند نظارت بر قيمت ها را نيز دچار مشكل مي كند.
حسين اشرفي مي افزايد: از طرف ديگر ميوه فروشاني كه مجوزهاي خود را از شهرداري دريافت كرده اند، اجازه نظارت بر قيمت و كيفيت محصولات را به كارشناسان و بازرسان سازمان منطقه آزاد نمي دهد و اين روند، دوگانگي قيمت ها را به همراه دارد.
وي ادامه مي دهد: اين گروه از ميوه فروشان با اين استدلال كه تحت مديريت يك نهاد ديگر مجوز كسب دريافت كرده اند، نرخ هاي مصوب اين سازمان را به رسميت نمي شناسند و اين موضوع موجب نابساماني بازار ميوه و تره بار قشم شده است.
اشرفي تاكيد مي كند: تا زماني كه موضوع ارايه مجوزها در جزيره قشم با محوريت يك سازمان صورت نگيرد نمي توان رويكرد واحد و جامعي براي ساماندهي اين حوزه اجرايي كرد.
وي با بيان اينكه سازمان منطقه آزاد قشم آمادگي احداث ميدان ميوه و تره بار در جزيره قشم را دارد، مي افزايد: فعالان صنف ميوه و تره بار براي اجراي اين طرح بايد در گام نخست، درخواست اوليه خود را به اين سازمان ارايه كنند و دو دستگي موجود اجازه اين كار را نمي دهد و نمي تواند به روند احداث ميدان ميوه و تره بار كمك كند.
اشرفي اضافه مي كند: در صورت اتحاد فعالان اين عرصه و پيشقدم شدن براي احداث ميدان ميوه و تره بار، سازمان منطقه آزاد قشم آماده است كه در سال آتي يك مكان مناسب با استانداردهاي مطلوب، براي اين منظور اختصاص دهد.
شهردار قشم نيز با بيان اينكه قيمت ميوه و تره بار در اين شهر به مراتب گران تر از ديگر مناطق جزيره و سرزمين اصلي است و شهروندان نسبت به اين وضعيت اعتراض دارند، گفت: احداث ميدان ميوه و تره بار لازمه شهري با ظرفيت هاي قشم است و مي تواند به ساماندهي شرايط نابسامان موجود كمك كند.
محمد مسطوري اضافه مي كند: تاكنون شهرداري قشم اقدامات گسترده اي براي احداث ميدان ميوه و تره بار داشته كه هر بار به دلايلي همچون وجود معارض در زمين خريداري شده از سازمان منطقه آزاد يا واقع شدن زمين در محدوده شهرك صنعتي، اين طرح ها عملياتي نشده است.
وي ادامه مي دهد: در حال حاضر يكي از شهربازي هاي متروكه قشم به مساحت حدود دو هزار متر مربع واقع در ورودي اين شهر براي احداث ميدان ميوه و تره بار در نظر گرفته شده است كه در صورت تائيد، عمليات اجرايي اين طرح از سال آينده آغاز مي شود.
مطسوري با بيان اينكه صدور مجوزهاي كسب و ساخت، توسط دو نهاد شهرداري و سازمان منطقه آزاد قشم به نابساماني قيمت ها در اين شهر دامن زده است، مي افزايد: در گفت و گويي كه با مديركل شهرداري هاي وزارت كشور داشته ام، وي از آغاز رايزني ها با دبير شوراي عالي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي براي ساماندهي اين شرايط و امضاء تفاهم نامه اي در اين زمينه خبر داده است.
شهردار قشم اضافه مي كند: بي شك امضاء اين تفاهم نامه مي تواند بسياري از مشكلات ناشي از دوگانگي مديريت بين شهرداري و منطقه آزاد را حل كند و هر يك از اين سازمان ها در چارچوب قانون، وظايف ذاتي خود را پيگيري كنند.
هرچند راه اندازي ميدان هاي ميوه و تره بار در نقاط مختلف كشور تجربه اي موفق با قدمتي بالا به شمار مي رود، اما شهر قشم با افزون بر 25 هزار نفر جمعيت و آمار ميليوني مسافران و گردشگران، از مزيت هاي اين طرح بي بهره است.
بايد توجه داشت كه هرچند جزيره قشم به دليل كمبود منابع آبي و شرايط خاص آب و هوايي، در حوزه كشاورزي دستاورد چشمگيري ندارد، اما راه اندازي ميدان هاي ميوه و تره بار، مي تواند اين جزيره را به بازار مناسبي براي عرضه محصولات كشاورزي ديگر استان ها تبديل كند.
از طرف ديگر با رويكرد اخير سازمان منطقه آزاد قشم مبني بر توسعه كشاورزي صنعتي و گلخانه اي، به نظر مي رسد احداث ميدان ميوه و تره بار بتواند به توليدكنندگان محصولات كشاورزي اين جزيره نيز كمك كند و زمينه صادرات اين محصولات به كشورهاي حاشيه خليج فارس به ويژه عمان را فراهم كند.
از سعيد زارع كندجاني
2090/

سرخط اخبار استان‌ها