۳ شهریور ۱۳۹۵، ۱۴:۱۶
کد خبر: 82201390
T T
۰ نفر
30 درصد مردم كم خونی دارند

تهران - ایرنا - مسئول برگزار كننده دومین كنگره بین المللی تغذیه ایران گفت: 10 سال است كه می گوییم 30 درصد مردم كم خونی دارند یا اینكه 41 میلیون نفر در كشور كمبود ریبوفلاوین (ویتامینB2) دارند اما اقدامی برای رفع این مشكل صورت نگرفته است.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، كوروش جعفریان روز چهارشنبه در نشست خبری دومین كنگره بین المللی و چهاردهمین كنگره تغذیه ایران افزود: تجربه نشان داده است كه با مصرف مكمل می توان این مشكلات را رفع كرد بطورمثال در اروپا تمام لبنیات باید با ویتامین دی D غنی سازی شده باشند و با این كار مشكل كمبود ویتامین D آنان رفع شده است.
وی خاطرنشان كرد: مشكل تغذیه ما سیاست گذاری های این حوزه است؛ دختران نوجوان ، زنان باردار و عده ای از سالمندان دچار كم خونی هستند.
جعفریان تصریح كرد: به دختران نوجوان در مدارس برای پیشگیری از فقر آهن، قرص سولفات می دهند كه معده را منفجر می كند و دانش آموزان آن را به سطل آشغال می اندازد بنابراین باید مشكلات را ریشه ای حل كرد.

**نان سالم نیست
این عضو هیات علمی دانشكده تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشكی تهران با تاكید بر لزوم حمایت از هلدینگ های تغذیه و برندهای غذایی گفت: اكنون نان های پخته شده در كشور سالم و استاندارد نیستند ؛ میزان نمك در نان ها بسیار بالا است . البته جوش شیرین و مواد دیگری -كه از آنها اسم نمی برم- نیز به میزان غیراستاندارد در نان استفاده می شوند.
جعفریان تصریح كرد: چند هزار نانوایی در كشور وجود دارد كه اگر همه آنها در قالب هلدینگ و برند عرضه شوند می توان آنها را نظارت كرد.
وی اظهار داشت: هیچ سیستمی در دنیا نمی تواند نانوایی ها و رستوران های ما را كنترل كند چون برند ندارند ؛ همه فرآورده های غذایی باید برند داشته باشند تا طرف حساب وزارت بهداشت ، این برندها باشند و اگر ماده غذایی فاسد در روستایی پیدا شد با آن برند برخورد شود.
وی تاكید كرد: تازمانی كه برند و هلدینگ در كشور برای همه فرآورده های غذایی راه اندازی نشود، هیچكدام از مشكلات تغذیه ای ما برطرف نخواهد شد.

**مكمل ها شمشیر دو لبه هستند
مسئول برگزار كننده دومین كنگره بین المللی تغذیه ایران گفت: متاسفانه مدیریت مكمل ها در كشور به چند دلیل استاندارد نیست؛ درست است كه سازمان غذا و دارو می گوید كه مكمل ها را در بازار بررسی می كند اما ضرورت واردات، میزان مصرف و امنیت مكمل ها را برای فرد مصرف كننده، بررسی نمی كند.
جعفریان افزود: سازمان غذا و دارو بطورمثال ادعای مكمل ها كه دارای 30 میلی گرم كلسیم است ، را بررسی می كند و اینكه وارد كننده مكمل باید سند بیاورد كه آن مكمل در بازار كشور تولید كننده نیز عرضه می شود و مجوز ورود هم داشته باشد اما نمی تواند عوارض این مكمل ها بر مصرف كنندگان را بررسی كند چراكه تعداد مكمل ها زیاد است و حتی سازمان غذا و داروی آمریكا هم قادر نیست این كار را انجام دهد.
وی خاطرنشان كرد: پس لازم است كه حواسمان به مكمل ها باشد چراكه مكمل ها شمشیر دولبه هستند و هم می توانند فقر ویتامین ها و مواد غذایی را جبران كنند و هم می توانند عوارض ایجاد كنند.
وی با اشاره به واردات بی رویه مكمل ها گفت: واردات بسیاری از مكمل ها نه تنها ضرورتی ندارد بلكه با این كار بیت المال خود را دو دستی تقدیم كشورهای دیگر می كنیم.

**اثرات مصرف تراریخته ها پس از سال ها نمایان می شود
مسئول برگزار كننده دومین كنگره بین المللی تغذیه ایران با اشاره به تراریخته ها اظهار داشت: تراریخته فقط مربوط به ایران نیست اما بسیاری از كشورها اجازه ورود این محصولات را به كشورشان نمی دهند.
جعفریان گفت: نمی دانیم تراریخته ها مضر یا مفید هستند چون ممكن است كه 10 سال طول بكشد تا اثرات آن نمایان شود و ممكن است احتمال خطر بروز برخی از بیماری ها را افزایش دهد.
وی تاكید كرد: به هرحال كسی نمی تواند ادعا كند كه تراریخته ها مضر هستند چون كسی سند در این زمینه ندارد.

**تغذیه می تواند آلرژی را تشدید كند
به گفته این متخصص تغذیه، آلرژی ها با سیستم ایمنی بدن مرتبط هستند؛ اینكه گفته می شود اكنون آلرژی ها در جامعه افزایش یافته به دلیل افزایش آلرژن ها (مواد حساسیت زا كه موجب واكنش سیستم ایمنی بدن می شوند) و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است.
جعفریان افزود: تغذیه می تواند تشدید كننده یا كاهش دهنده آلرژی باشد؛ یكی از مشكلات امروز مردم در خصوص آلرژی ها ، بهداشتی شدن بیش از حد است ؛ بطورمثال كودكانی كه هفته اول به مهدكودك یا مدرسه می روند با اولین ویروس، بیمار می شوند چراكه اجازه نداده ایم سیستم ایمنی كودكان تقویت شود.
وی خاطرنشان كرد: آلرژی در سنین پایین تعیین كننده است و توصیه می شود سیستم ایمنی كودكان بالغ نشده در معرض آلرژن ها قرار نگیرند. بطورمثال سفیده تخم مرغ آلرژن است كه نباید به كودكان كمتر از یك سال آن را داد.
وی ادامه داد: همچنین بسیاری از محصولات از نگهدارنده ها ، رنگ ها، طعم دهنده ها و اسانس ها استفاده می كنند كه هركدام می تواند یك آلرژن باشد ؛ هرچند برخی از رنگ ها در فرآورده های غذایی مجاز هستند اما باید دقیقا مشخصات رنگ آن نوشته شود. چراكه هرچند گفته می شود كه برخی رنگ ها بی خطرهستند اما به علت تنوع ژنتیكی ممكن است افراد نسبت به آنها آلرژی نشان دهند.

**زنگ خطر كاهش مصرف غذای خانگی در كشور
مسئول برگزار كننده دومین كنگره بین المللی تغذیه ایران با ذكر یك مثال مبنی براینكه بسیاری از مغازه ها تبدیل به بانك یا فست فود شده اند ، گفت: این مساله نشان می دهد كه در این دو قضیه ، سود زیادی هست و حاكی از تجاری شدن تغذیه است؛ متاسفانه مصرف غذای خانگی در كشور به شدت افت پیدا كرده است و بسیاری از افراد دوست دارند كه غذای خود را خارج از منزل بخورند.
جعفریان افزود: در آمریكا ، 30 تا 40 درصد وعده های غذایی خارج از خانه مصرف می شود و در ایران نیز شاید 20 درصد وعده های غذایی به خارج از خانه نقل مكان كرده است.
وی تصریح كرد: این مساله زنگ خطری است چراكه در خانه بر پخت غذا نظارت می شود اما در محیط خارج از خانه این مساله وجود ندارد و اگر هم سیستم های نظارتی باشند مگر چند مكان را می توانند نظارت كنند.

**لزوم تشكیل رصدخانه تغذیه
مسئول برگزار كننده دومین كنگره بین المللی تغذیه ایران با تاكید بر لزوم تشكیل یك رصدخانه تغذیه گفت: وزارت بهداشت نهایتا می تواند 20 درصد وضعیت تغذیه كشور را بهبود دهد چراكه لازم است مكانی باشد كه اطلاعات تغذیه در آنجا جمع آوری شود.
جعفریان افزود: سندملی تغذیه متاسفانه در حد یك كاغذ باقی مانده است و باید كسانی باشند كه دلسوز باشند؛ فرآورده های غذایی مانند ماهی یا آدامس كه وارد كشور می شوند در كشوری مانند آمریكا از سوی 16 سازمان نظارت می شوند اما در كشور ما اینگونه نیست و به همین دلیل است كه بطورمثال شكر دچار مشكل می شود؛ مشكل تغذیه این است كه همكاری بین بخشی نداریم.
دومین كنگره بین المللی و چهاردهمین كنگره تغذیه ایران ، 14 تا 17 شهریور ماه جاری در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار می شود.
اجتمام(3)**9185 ** 1569

سرخط اخبار جامعه