محصولات ایرانی مورد استقبال مردم قطر و كشورهای همجوار قرار گرفت

تهران – ایرنا – رئیس هیات مدیره تعاونی تولیدكنندگان موادغذایی هم صنف گفت: محصولات كشاورزی و مواد غذایی ایرانی مورد توجه و استقبال مصرف كنندگان قطری و حتی كشورهای همجوار قطر قرار گرفته به طوری كه خواستار كالاهای ایرانی شده اند.

'مهدی كریمی تفرشی' روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره صادرات محصولات ایران به قطر افزود: كشور قطر اخیرا مورد تحریم یكسری كشورهای حوزه خلیج فارس قرار گرفته، دروازه های خود را به سوی ایران گشوده، بنابراین فرصت خوبی برای صادرات كالاهای كیفی ایرانی به وجود مده كه باید با تسهیل در تجارت از این فرصت بهره مند شویم.
به گفته كریمی، قطر سالانه سه میلیارد دلار واردات مواد غذایی از كل دنیا دارد كه متاسفانه ایران با تولید سالانه 130 میلیون تن مواد غذایی سال گذشته حدود 20 میلیون دلار صادرات به قطر داشته است.
وی اضافه كرد: امیدواریم فرصت سوزی كه تجار و صنعت گران ما در خصوص بازار روسیه داشتند را در بازار قطر جبران كنند به طوری كه در حال حاضر محصولات كشاورزی و موادغذایی ایران روزانه از طریق سه بندر مهم صادر می شود.
نایب رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت جوانان با بیان اینكه در قطر نیز تجار ایرانی در صدور به موقع ویزای خود با مشكل مواجه هستند، افزود: ما در قطر نیز با محدودیت هایی برای تجارت مواجه هسستیم كه اكنون دولت در حال رفع این مشكلات است و در صورتی كه صادرات به قطر و كشورهای همجوار توسعه یابد دردرازمدت می تواند بن بست های تولید و تجارت را برطرف كند.
وی پیش بینی كرد: در صورت رفع برخی مسائل امسال ایران بخش قابل توجهی صادرات به قطر داشته باشد.

** بی اعتمادی تجار روسی همچنان ادامه دارد
تفرشی درباره صادرات به روسیه گفت: با توجه به شرایط سیاسی روسبه، فرصت سوزی بدی پیش آمد كه این موضوع به عملكرد گذشته تولید كنندگان و تجار نماهای ایرانی برمی گشت به نحوی كه در دهه 90 همزمان با فروپاشی جماهیر شوروری سابق تعدادی تولید كننده و تاجر نما كارخانه های ورشكسته ای را اجاره و شروع به تولید كالاهای بی كیفیت كردند كه در كوتاه مدت سود زیادی نصیبشان شد اما در درازمدت باعث شد كشورهای تازه استقلال یافته شوروی كالاهای ایرانی را خریداری نكنند و هنوز این بی اعتمادی در بین تجار روسی وجود دارد.
كریمی اضافه كرد: ما برای رفع این مشكل تفاهم نامه ای با كشور روسیه به عنوان كانال سبز به امضا رساندیم كه طبق ان باید كالاهای ایرانی به راحتی از طریق كانال سبز وارد انبارهای روسیه و از انجا بارگیری و وارد بازار و ماركتینگ روسیه می شد، اما این تفاهم نامه به دلیل بی اعتمادی های مذكور و حساسیت و كنترل خاص بر روی كالاهای ایرانی عملیاتی نشد.
به گفته وی، یكی دیگر از مشكلات تجار ایرانی در بازار روسیه صدور دیرهنگام ویزا برای تجار بود كه باعث می شد تجار ما به موقع نتوانند در بازار روسیه حاظر شوند.
وی از دیگر مشكلات بالا بودن تعرفه برای كالاهای ایرانی عنوان كرد و افزود: برخی تعرفه ها باید طی مراودات سیاسی در بین كشورها حل و فصل شود به طور مثال تعرفه صادرات مركبات از ایران به كشور ثالث بالاتر از تعرفه صادرات از تركیه به همان كشور است.
وی اضافه كرد: اكنون نیازمند رایزنی های گمركات و وزارتخانه ها با دستگاه های كشورهای مختلف هستیم تا با كاهش تعرفه بتوانیم سرعت بستری به صادرات كالاهای خود بدهیم درعین حال باید بتوانیم با صدور به موقع گواهی ها و تاییدیه های استاندارد برای كالاهای تولیدی خود این روند را تسری دهیم.
رئیس هیات مدیره تعاونی تولیدكنندگان موادغذایی هم صنف افزود: علت پیشرفت كشوری همچون تركیه به دلیل به وجود اوردن انقلاب در این صنعت است زیرا ماشین الات و دستگاه های مدرن با تكنولوژی بالا را از صفر تا 100 طبق مدل های كشورهای اروپایی وارد كرد و با مدیریت كمیت و كمیت توانست بازار روسیه و برخی از كشورهای منطقه را در دست بگیرد.
وی یكی از مشكلات مهم صنایع غذایی ایران را نبود سرمایه گذاری های مناسب در بخش صنایع تبدیلی و تكمیلی و همچنین بسته بندی دانست و افزود: با توجه به كیفیت بالای كالاهای تولیدی كشور، صنایع غذایی ما كماكان با نبود صنایع تبدیلی و تكمیلی و بسته بندی با مشكلاتی مواجه است كه این نیز ناشی از نقدینگی پایین كارخانجات است كه در صورت حمایت دولت و تخصیص وام های كم بهره می توانند از ماشین الات و تكنولوژی مدرن استفاده كنند.

** صادرات یك بشكه زرشك ایران معادل 9 بشكه نفت خام
كریمی یكی از پرجاذبه ترین زمینه های سرمایه گذاری در ایران را در صنعت غذا دانست و افزود: در بخش صادرات غیر نفتی صادرات یك بشكه زرشك ایران با هفت تا 9 بشكه نفت خام برابری می كند كه این امر نشان دهنده بالا بودن ارزش افزوده محصولات كشاورزی و مواد غذایی است.

** عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی دارای معایب و مزایا
نایب رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت جوانان درخصوص معایب و مزایای عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی گفت: هنوز زیرساخت های صنعت غذای كشور متناسب با سازمان تجارت جهانی نیست زیرا تاكنون یا كاری نشده یا اگر هم كاری صورت گرفته كمرنگ بوده است.
وی براین باور است در زمان عضویت ما اگر دروازه های ایران به سوی شركت ها و كشورهای مختلف گشایش یابد شاهد ورود گسترده كلاهای خارجی به كشور خواهیم شد كه اگر این اتفاق بیفتد فروش كالاهای تولید داخل دچار مشكل می شود كه می تواند در درازمدت باعث تعطیلی یكسری واحدهای تولیدی شود.
وی با بیان این كه برای حضور در سازمان تجارت جهانی باید زیرساخت های لازم صنعت و همچنین صنایع تبدیلی و تكمیلی توسعه یابد اظهارداشت: بانك ها می توانند با تخصیص وام های با تعرفه تولید به كارخانجات باعث شكوفایی و ارتقای تولید شوند تا با به روزرسانی ماشین آلات و ورود تكنولوژی های جدید بتوانند كالاهای به روز وارد بازار كنند تا از زنجیره رقابت با كالاهای خارجی عقب نمانند.
وی اضافه كرد: طبق برنامه ریزی افق 1404 یعنی طی مدت هشت سال ایران باید در زمینه های تكنولوژی ،نانو، تجارت، صنعت و موارد مختلف غذایی و كشاورزی رتبه های خوبی را در سطح منطقه و دنیا بدست اورد كه البته اكنون در برخی زمینه ها رتبه های خوبی كسب شده اما در برخی از زمینه ها هنوز عقب هستیم و امیدوایم بتوانیم با كمك و حمایت دولت ، وزارتخانه ها، دستگاها، تشكل ها، انجمن ها و اتحادیه ها از صنایع و كارخانجات كوچك و نیمه فعال و همچنین سرمایه گذاری های خوبی در زمینه صنایع تبدیلی و تكمیلی به این مهم برسیم.

** یونانی ها خواستار پوست لیموی ایرانی
نایب رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت جوانان اضافه كرد:درحال حاضر بزرگترین باغات لیمو مربوط به استان فارس است كه اگر صنایع تبدیلی و تكمیلی مدرن داشته باشیم می توانیم حتی از پوست لیمو كه شركت های یونانی درخواست كننده ان هستند، در صادرات بهره بگیریم.
وی ادامه داد: همچنین با رعایت اصول الگوی كشت از امحای برخی محصولات مازاد جلوگیری كنیم كه شاهد خودكفایی در تولید وصادرات همچون محصول گندم باشیم.
به گفته وی، وزات جهاد كشاورزی دولت دوازدهم به عنوان متولی بخش تولید می تواند ضمن جوان گرایی و استفاده از مشاورین جوان و تحصیل كرده در چهار سال آینده بیش از پیش از پتانسیل های كشور بهره مند شود.

**صنعت غذا نیازمند حمایت های دولت و بخشودگی های بانكی است
كریمی با اشاره به این كه صنعت غذا یكی از خصوصی ترین صنایع در ایران طبق اصل 44 قانون اساسی به شمار می رود افزود: این صنعت علاوه بر تامین امنیت غذایی كشور، ارتقای صادرات در اشتغالزایی نیز دارای پتانسیل بالقوه ای است.
وی اظهارداشت: بررسی ها نشان می دهد اگر حمایت دولت شامل حال صنعت غذا شود می توانیم اشتغالزایی در این صنعت را در سطح كشور به چندین برابر فعلی افزایش دهیم.
وی تصریح كرد: وام های زودبازده با تعرفه های آزاد باعث تعطیلی یكسری بنگاه های كوچك شده و حتی برخی كارخانجات با تمام توان تولید نكنند به طورمثال كارخانجاتی كه با دریافت وام از بانك مركزی به هر دلیلی طی سالهای اخیر نتوانسته اند بازپرداخت اقساط خود را انجام دهند امروز جز كارخانجات نیمه فعال و ورشكسته به شمار می روند و به طور تقریبی بانك ها صاحبین صنایع كوچك ما شده اند كه به نظر می رسد شرایط به گونه ای است كه باید این مسئله هرچه سریعتر برطرف شود.
وی افزود: این درحالیست كه مقام معظم رهبری دو سال متوالی را سال اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال نامگذاری كرده اند بنابراین باید حمایت همه جانبه از صنایع، تولید كنندگان و كارخانجات صورت گیرد.
این مقام مسئول از بانك مر كزی و وزارت جهاد كشاورزی خواست تا صاحبان صنایعی كه به هردلیلی ورشكست شده و بدهی دارند پروندشان بازنگری و به طور مجدد بدهیشان تقسیط جدید شود
وی گفت: باید بدانیم احداث هر كارخانه برای تعداد قابل توجهی اشتغال و كارافرینی ایجاد می كند و كارخانه های نیمه فعال اگر به چرخه صنعت باز گردانده شوند ما می توانیم علاوه بر ارتقای تولید بخشی از بیكاران را صاحب كار كنیم.

** وام كارخانجات و بنگاه ها با تعرفه تولید محاسبه شود
مشاور عالی هیات مدیره انجمن علوم و صنایع غذایی ایران تصریح كرد: با توجه به گشایش بانكی نمی توانیم بگوییم 100 درصد گشایش ها موفق انجام شده كه در خصوص شركت های بزرگ و تولد كنندگان بزرگ این گشایش ها باعث شده كه ماندگاری صنعتی خود را در بازار ادامه بدهند یعنی گستردگی در كار یا كارخانه های جدید ایجاد نشده است.
وی براین باور است كه گشایش های بانكی باید عادلانه بین شركت ها و صنعتئگران كوچك و متوسط عملیاتی می شد زیرا اكنون برخی بنگاه ها گله مند از وام های تخصیص یافته ای هستند كه نصیبشان نشد تا بتوانند در جهت رفع مشكلات و گسترش پروژه های كارخانه و تولید خود استفاده كنند.
كریمی با اشاره به این كه صنعت غذای ایران با كمترین حمایت و توجه دولت ارتقا می یابد افزود: انتظار داریم بانك مركزی و وزارت جهاد كشاورزی برای تخصیص وام به كارخانجات و بنگاه ها اقساط ان را طبق تعرفه تولید در نظر بگیرند، زیرا بازپرداخت وام با تعرفه ازاد منجر به افزایش قیمت تمام شده كالا و در نهایت نارضایتی مصرف كنندگان می شود.

** خرید بی واسطه مواد اولیه حاصل اجرای موفق برجام
نخستین دارنده نشان شوالیه اروپا در صنعت غذای ایران با بیان این كه برجام شرایط خوبی را برای كشورهایی كه مواد اولیه خود را وارد می كردند، فراهم كرد گفت: به طوری كه در زمان تحریم ها علیه ایران به دلیل ال سی و سوئیفت (عدم گشایش های بانكی) ما مواد اولیه را از برخی كشورهای اروپایی خریداری و توسط كشورهای ترانزیتی همچون كشورهای آسیای جنوب شرقی و دبی با دو تا سه برابر قیمت وارد می كردیم اما در پس از برجام با توجه به تسهیلاتی كه در اختیار ما قرار گرفت می توانیم مواد اولیه خود را مستقیم از كشورهای معتبر خریداری و وارد كنیم كه این مهم در كیفیت تولیدات ما نقش بسزایی دارد.
وی اضافه كرد: البته با وجود اجرای برجام همچنان مشكل سوئیفت و ال سی با برخی كشورهای اروپای غربی و شركت های امریكایی داریم و كالاهای این كشورها با واسطه از طریق كشورهای دیگر خریداری می شود.
وی ادامه داد: برجام در صادرات و واردات تسهیلات خوبی بوجود اورد و كارخانجات و صنایع با دست باز به انتخاب مواد اولیه مبادرت می كنند و دیگر الزاما به خرید از برخی كشورها و شركت های آسیایی خرید نمی كنند بلكه می توانند از كشورها و شركت های دلخواه خریداری مواد اولیه داشته باشند.
وی گفت: اكنون ما به غیر از یكسری شركت های اروپای غربی و امریكایی به طور تقریبی با اكثر كشورهای دنیا بازرگانی و تجارت داریم و امیدواریم كمبودها در ادامه راه هرچه سریعتر حل شود.
كریمی تصریح كرد: نسل اول مجتمع صنایع غذایی گلها در سال 1318 به صورت سنتی فعالیت خود را آغاز و نسل دوم آن در سال 1345 فعالیت خود را به سمت صنعتی شدن پیش برد به طوری كه تاكنون 87 سال از قدمت آن می گذرد و اكنون با 300 نوع تنوع كالایی و ایجاد شغل برای 500 نفر مستقیم و یك میلیون و 500 نفر غیرمستقیم 57 درصد بازار ایران را در دست دارد.
وی افزود: این شركت كه بزرگترین دارنده گواهی نامه های ملی و بین المللی در ایران است كه توانسته به كشورهای استرالیا، كانادا، اروپای شرقی، كشورهای سی ای اس (CIS)، گرجستان، قطر و روسیه صادرات داشته باشد.
وی اظهارداشت: بخشی از ادویه جات مورد نیاز شركت از تولیدات داخلی و نزدیك 60 درصد از محل واردات تامین می شود اظهارداشت: بخش عمده ادویه جات ما از هندوستان و مابقی از بلژیك، مجارستان و گواتامالا تامین می شود.
به گفته وی، هندوستان مهد ادویه جات و چاشنی ها و همچنین گواتامالا یكی از معروفترین تولید كنندگان هل دنیاست.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco

اقتصام**9186 *خبرنگار: هما همت خواه * انتشار:مرضیه فاتحی
۰ نفر

سرخط اخبار اقتصاد