کد خبر: ۱۰۹۱۱۲
تاریخ انتشار: ۰۲:۱۵ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۵ - 2016May 22
شفا آنلاین>اجتماعی>سلامت>سازمان غذا و دارو با هشدار نسبت به وضعیت وخیم نمک، شکر و اسید چرب ترانس در مواد غذایی، از اعمال فشار بر نانوایی‌ها و نظارت بر نمک آنها خبر داد.
 به گزارش شفا آنلاین، به نقل از سپید  رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو، در اجلاس روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی درباره تاثیر طرح تحول نظام سلامت بر تغذیه کشور، گفت: «اگر بخواهیم اقدام اساسی وزارت بهداشت را مورد اشاره قرار دهیم باید بگوییم که در این دوره، طرح تحول سلامت مشکل فوری مردم را در فاصله بسیار کوتاهی حل کرد.»او درباره شیوع بیماری‌های غیرواگیردار در 10 سال آینده توضیح داد: «اقدام دیگر وزارت بهداشت در جهت کنترل بیماری‌های غیر واگیر است که البته اثر فوری ندارد و شاید از گرفتاری مردم که قرار است 5 تا 10 سال آینده دچار آن شوند، جلوگیری کند.»

تغییر ذائقه مردم به غذاهای پر نمک و شیرین
       گذار تغذیه‌ای کشور از غذاهای سنتی به سمت غذاهای فست‌فود و نوشیدنی‌های شیرین، موجب افزایش بیماری‌های غیرواگیر‌دار از جمله دیابت شده است. بیماری‌های غیرواگیردار که از اهداف کمیته پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیر واگیر در حوزه غذا و دارو است.

 دیناروند با اشاره به اهداف این کمیته، با تاکید بر اینکه باید برای نمک، شکر و اسید چرب ترانس اقدام جدی صورت بگیرد، گفت: «در حوزه نمک وضعیت ما وخیم است و نمک مصرفی مردم بسیار بالاتر از حد مطلوب و استاندارد جهانی است.»

       رئیس سازمان غذا و دارو درباره گذار تغذیه‌ای گفت: «فست‌فودها، اسنک‌ها ،دوغ و ... مشکل اساسی هستند و بانمک بیشتر خوشمزه‌تر می‌شوند. متاسفانه ذائقه مردم به سمت شور و شورتر شدن غذاها پیش می‌رود. در شکر هم همین‌طور است، میزان مصرف شکر در مورد کشور بالاست و عمدتاً ذائقه سازی توسط صنعت غذا اتفاق افتاده است. نوشیدنی‌های بدون شکر افزوده با مالت مفید هستند اما متاسفانه به‌جای مالت، شکر استفاده‌شده و از طرف دیگر عصاره طعم‌های مختلف هم به نوشیدنی‌ها اضافه می‌شود به‌این‌ترتیب است که نوشیدنی کاملاً شبیه شربت شده و فایده‌ای هم نخواهد داشت.»

       او درباره نوشیدنی‌های مصرفی مردم توضیح داد: «ماءالشعیرهای امروزی نیز همان شربت هستند. از طرف دیگر در این بحث کف استاندارد 11 درصد گذاشته‌شده اما سقفی برای آن در نظر گرفته نشده است. بر همین اساس است که در یکی از برندهای نوشابه معروف 14 گرم شکر در 100 سی‌سی نوشابه وجود دارد.»

       همچنین رئیس سازمان غذا و دارو معتقد است که با توجه به اینکه نانوایی‌ها به‌صورت سنتی کار می‌کنند، کنترل نمک در نانوایی‌ها وجود ندارد و تنظیم نمک در آنجا مشتی است. ازآنجا که کیفیت آرد پایین است، نانوا‌ها با استفاده از نمک تلاش می‌کنند تا کیفیت را بهتر کنند.»

       دیناروند درباره اقدامات سازمان غذا و دارو گفت: «امسال در تمام فرآورده‌هایی که نمک وجود دارد، به‌طور میانگین کاهش 10 درصدی نمک را خواهیم داشت. حدوداً در صنعت غذایی اکنون بین 4 تا 5 گرم نمک مصرف می‌شود که کاهش 10 درصدی آن حدوداً نیم گرم را شامل می‌شود.»

       او درباره نظارت بر نانوایی‌ها تصریح کرد: «در نانوایی‌ها نیز همین فشار اعمال می‌شود تا طی دو تا سه سال آینده کاهش دو تا سه گرمی نمک را داشته باشیم. به‌منظور آنکه به هدف کاهش نمک در فرآورده‌های غذایی دست یابیم باید 50 درصد از نمک موجود را کاهش دهیم اما در گام نخست کاهش 30 درصدی را طی برنامه‌ای پنج‌ساله برنامه‌ریزی کرده‌ایم. همچنین؛ یکی از معیارهای آسیب‌رسانی در فهرست کالاهای آسیب‌رسان سلامت را نمک قرار داده‌ایم. سازمان استاندارد نیز در زمینه کاهش استاندارد نمک به‌ویژه در نان و پنیر کمک خواهد کرد.»

حذف اسید چرب ترانس در 10 سال آینده
       دغدغه دیگر سازمان غذا و دارو اسیدهای چرب ترانس است که جزو خانواده‌ی اسیدهای چرب اشباع نشده محسوب می‌شود. اسیدهای چرب ترانس در حالت کلی مفید هستند اما مشکل زمانی به وجود می‌آید که این اسیدهای چرب همانند چربی‌های اشباع شده عمل می‌کنند؛ یعنی کلسترول خوب خون را کاهش داده و کلسترول بد را افزایش می‌دهند.

دیناروند درباره اسید چرب ترانس موجود در روغن‌ها گفت: «در زمینه اسید چرب اشباع دستاوردهای علمی مسجل وجود ندارد؛ به‌طوری‌که آسیب‌رسانی این نوع اسید چرب در برخی مطالعات ثابت و در برخی دیگر رد شده است اما درباره اسید چرب ترانس هیچ‌گونه اختلاف‌نظر علمی در دنیا وجود ندارد و همه یافته‌های علمی به نفع حذف اسید چرب ترانس است. هدف ما نیز رساندن این نوع اسید در فرآورده‌های غذایی به صفر درصد است. به‌این‌ترتیب ذائقه تمام ملت ایران، صنعت غذایی و تمام قنادی‌ها باید تغییر کند.»

       رئیس سازمان غذا و دارو درباره سیاست‌های وزارت بهداشت درباره اسید چرب ترانس توضیح داد: «سیاست‌مان آن است که طی 10 سال اسید چرب ترانس را حذف کنیم اما این موضوع کار سختی است به همین دلیل نظارت دانشگاه‌های علوم پزشکی به صنعت غذا و دارو بسیار مهم است.»

       او درباره نظارت بر این امور یادآور شد: «دراین‌باره باید گلوگاه‌ها را بست، خروجی حدود 40 تا 50 کارخانه تولید روغن باید روزانه کنترل شود و سقف اسید چرب ترانس در روغن خانوار باید به 2 درصد برسد یا البته در واردات بسیار خوب عمل شده و اکنون روغنی که اسید چرب ترانس داشته باشد وارد کشور نمی‌شود. هرچند که ممکن است در استان‌های جنوبی و مرزی با قاچاق این موضوع روبرو باشیم.»

ضرب‌الاجل وزارت بهداشت برای صنعت غذا
       رئیس سازمان غذا و دارو به اقدامات انجام‌شده در زمینه روغن پالم اشاره کرد و گفت: «امسال تعرفه واردات این روغن افزایش یافت و به بالاترین تعرفه روغن وارداتی تبدیل شد؛ اقدامی که هیچ‌کس زیر بار آن نمی‌رفت اما خوشبختانه در دولت تصویب شد.»

       دیناروند به اقدامات انجام‌شده برای درج چراغ راهنمای تغذیه‌ای روی بسته‌بندی فرآورده‌های غذایی اشاره کرد و گفت: «حدود یک سال و هشت ماه پیش این طرح توسط وزیر بهداشت ابلاغ و فرصتی 18 ماهه به صنعت غذایی داده شد تا اواخر اردیبهشت‌ماه 60 درصد کل فرآورده‌های غذایی ایران به چراغ راهنمای تغذیه‌ای مصور شدند و تا پایان شهریورماه این کار باید کامل شود. تا پایان تیرماه کمپین اطلاع‌رسانی به مردم در این زمینه آغاز خواهد شد. این موضوع نیز مشوقی برای کاهش نمک، چربی، کالری و ... در صنعت غذایی است.»
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: