حجتي توسعه حجم مبادلات كشاورزي ايران و قرقيزستان را خواستار شد

تهران - ايرنا - وزير جهادكشاورزي با توجه به ظرفيت هاي بالاي كشاورزي ايران و قرقيزستان، توسعه حجم مبادلات تجاري دو كشور در اين بخش را خواستار شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، محمود حجتي روز دوشنبه در ديدار با همتاي قرقيزي خود بر ضمن تاكيد بر گسترش مناسبات كشاورزي ميان دو كشور افزود: ايران و قرقيزستان از لحاظ سياسي، فرهنگي، مذهبي، تاريخي و اقتصادي داراي اشتراكاتي هستند اما حجم مبادلات دو كشور سازگار با ظرفيت ها و مبادلات اقتصادي در بخش كشاورزي نيست.
به گفته حجتي، ايران پتانسيل بالايي در زمينه تكنولوژي و دانش تحقيقات، آموزش، دامداري هاي مدرن و صنعتي، مواد ژني براي بهبود توليدات دامي، ميوه، سبزي و صيفي، آبزي پروري به ويژه توليد ماهيان سردآبي و قزل آلا در اختيار دارد كه مي توانند در اين زمينه ها با قرقيزستان كمك كند.
وي اظهار داشت: در آغاز همكاري هاي دو كشور ضروري است موافقت نامه قرنطينه گياهي و دامي در دستور كار قرار گيرد.
وزير جهادكشاورزي با بيان اينكه ايران آمادگي هرگونه همكاري در تمام زمينه هاي كشاورزي و توليد دام و طيور با كشور قرقيزستان را دارد تصريح كرد: حجم مبادلات كشاورزي دو كشور حدود چهار ميليون دلار است كه بسيار كم به نظر مي رسد و ما بايد با همكاري بيشتر حجم مبادلات كشاورزي را افزايش دهيم.
وي درباره صاردات سبزي و صيفي ايران به اين كشور گفت: كشور ما مي تواند در زمينه صادرات سبزي، صيفي و ميوه به قرقيزستان اقدام كند.
حجتي ادامه داد: ايران در بخش آبزي پروري نيز داراي ظرفيت هاي مطلوبي است به طوري كه ساليانه 500 هزار تن توليد آبزي پروري در آب هاي محدود خود دارد.
به گفته وي، در مجموع توليد آبزي پروري در ايران از يك ميليون تن عبور كرده و در افق 10 ساله قرار است به دو برابر افزايش يابد و آماده همكاري در اين زمينه با قرقيزستان هستيم.
وي درباره صنعت لبنيات ايران گفت: ايران هم اينك از صادركنندگان عمده محصولات لبني در منطقه است و مي تواند بخشي از اين صادرات را به قرقيزستان داشته باشد.
حجتي يادآور شد: ايران ساليانه 10 ميليون تن شير و 2.5 ميليون تن گوشت مرغ توليد مي كند كه با خودكفايي در توليدات لبني، مرغ و تخم مرغ هرساله بخش عمده اي از اين محصولات به كشورهاي متقاضي صادر مي شود.

** آمادگي قرقيزستان براي همكاري در توليدات دامي
«بانوربيك موراشف» وزير كشاورزي و صنايع غذايي و احياي اراضي قرقيزستان گفت: ايران در سال هاي اخير در حوزه كشاورزي پيشرفت هاي خوبي داشته و ما آمادگي توسعه همكاري هاي مشترك با ايران در حوزه توليدات دامي، گوشت و تامين پروتئين هستيم.
وي اظهار داشت: مردم قرقيزستان از محصولات كشاورزي ايران نظير پسته، گردو، روغن هاي گياهي و نباتي و سبزيجات استقبال مي كنند و در مقابل مي توانند به ايران حبوبات، پياز و گوشت گوسفند صادر كنند.
وي پيشنهاد داد: با مشاركت ايران يك مجتمع دامداري در سطح 50 هكتار در اراضي قرقيزستان ايجاد شود.
وزير كشاورزي قرقيزستان ابراز اميدواري كرد كه بتوانند با ايران به توافقات مشخصي براي توليد مشترك آبزيان در سطح 600 هزار هكتار دراراضي قرقيزستان برسند.
وي تاسيس يك بنياد سرمايه گذاري در بخش عملي سازي پروژه هاي مشترك كشاورزي با مشاركت دو كشور ايران و قرقيزستان را خواستار شد.
به گزارش ايرنا، وزير كشاورزي، صنايع غذايي و احياي اراضي قرقيزستان به دعوت وزير جهادكشاورزي ايران و در راس هياتي به منظور بازديد و آشنايي با توانمندي و دستاوردهاي بخش كشاورزي به تهران سفر كرده است.
وي در سفر چهار روزه خود قصد دارد زمينه‌هاي همكاري با ايران در زمينه كشاورزي را بررسي و از تعدادي مراكز دامپروري، صنايع تبديلي، تكميلي و غذايي و موسسه تحقيقات واكسن و سرم سازي رازي بازديد كند.
كشت فراسرزميني، سرمايه گذاري‌هاي مشترك براي توليد كودهاي شيميايي، ساخت گلخانه و ايجاد سيستم آبياري قطره‌اي از زمينه‌هاي همكاري دو كشور است.
جمهوري قرقيزستان كه كشوري در آسياي مركزي و محصور به خشكي به پايتختي بيشكك است، پنج ميليون نفر جمعيت دارد.
اين كشور گرچه منابعي از طلا و اورانيوم و فلزهاي كمياب دارد ولي اقتصادش به طور عمده با كشاورزي و تجارت و از جمله صدور كالاهاي بومي و به خصوص باز صدور كالاهاي چيني به جمهوري‌هاي آسياي ميانه وابسته است.
عضويت قرقيزستان در اتحاديه اوراسيا باعث شده روسيه يك صندوق توسعه با سرمايه‌اي معادل يك ميليارد دلار براي اين كشور ايجاد كند كه برابر يك ششم توليد ناخالص ملي قرقيزستان است.
عمده فعاليت‌هاي كشاورزي قرقيزستان در زمينه توليد غلات، پشم، پنبه، ميوه، سبزيجات، كنف و مرتع داري است.
اقتصام**9186**2025**خبرنگار: هما همت خواه**انتشار: ليلا جودي
آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان در كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
۰ نفر

سرخط اخبار اقتصاد