دستيابي ايران به فناوري توليد بتاكاروتن از ريزجلبك ها

تهران- ايرنا- رييس پژوهشكده بيوتكنولوژي صنايع غذايي و بيوتكنولوژي كشاورزي از دستيابي به فناوري بهينه توليد بتاكاروتن از ريزجلبك «دوناليلا سالينا» در بيوراكتور اين پژوهشكده خبر داد.

به گزارش ايرنا بتاكاروتن (β-Carotene) يك رنگدانه قرمز-نارنجي است كه در گياهان و ميوه ها يافت مي شود و پيش ساز ويتامين آ است.
بتا كاروتن تركيبي آلي است كه در برخي داروها مانند قرص هاي جوشان (ويتامين ث) براي ايجاد رنگ طبيعي استفاده مي شود.
آنگونه كه امروز (يكشنبه) تارنماي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي نوشت، رييس بخش بيوتكنولوژي صنايع غذايي در اين پژوهشكده توضيح داد جلبك تك سلولي دوناليلا از مهمترين منابع طبيعي بتاكاروتن با درصد تجمعي 10 تا 15 درصد است.
«محمدامين حجازي» افزود: بتاكاروتن از تركيبات پركاربرد در صنايع غذايي، دارويي و آرايشي بهداشتي است كه به دو صورت طبيعي و سنتتيك وجود دارد.
وي قابليت كشت ريزجلبك دوناليلا در آبهاي شور و محيط كشت ساده شامل املاح معدني و گاز آلاينده دي اكسيد كربن را از مزيت هاي استحصال بتاكاروتن از اين منبع عنوان كرد.
وي افزود: ساليانه 40 تن بتاكاروتن از خارج وارد مي شود كه محققان پژوهشكده با هدف رفع نياز كشور به اين ماده پركاربرد و بهبود فناوري هاي موجود طرح استحصال بتاكاروتن از سويه هاي بومي ريزجلبك دوناليلا را در دستور كار قرار دادند.
وي اضافه كرد: با بررسي سويه هاي بومي به سويه اي رسيده ايم كه تا 13.5 درصد بتاكاروتن دارد و از لحاظ ارتقاي بازدهي توليد هم يك فناوري را ابداع كرديم كه ميزان توليد در واحد سطح يا حجم را در مقايسه با روش هاي معمول به ميزان چشمگيري افزايش مي دهد.
حجازي تصريح كرد: مرحله بعدي، انتقال از مرحله آزمايشگاهي به صنعتي است كه به طراحي يك محيط كشت اقتصادي نياز دارد تا هزينه هاي توليد را به حداقل برساند. بنابراين در مرحله آزمايشي به ساخت فتوبيوراكتوري اقدام كرديم و در تلاشيم با بهينه كردن آن در مرحله آزمايشي به بازدهي مطلوب برسيم كه بسيار به اين هدف نزديك شده ايم.
عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي ادامه داد: به طور عمده در دنيا براي توليد بتاكاروتن از ريزجلبك از سيستم هاي باز استفاده مي شود كه به طور نسبي ارزان اما داراي بازده پايين است و آلاينده هايي همراه محصول ايجاد مي كند.
وي افزود: هدف ما در اين تحقيقات بهبود فناوري و دستيابي به محصولي است كه درجه و مطلوبيت لازم را براي استفاده در صنايع دارويي داشته باشد. بنابراين به سراغ سيستم بسته (بيوراكتور) رفتيم كه نسبت به سيستم هاي باز هزينه كمي بيشتري دارد اما بازده بالاتر و آلودگي حداقلي آن هزينه هاي اين روش را جبران مي كند.
به گزارش ايرنا، رئيس سازمان برنامه و بودجه بيست و هفتم شهريورماه پارسال در حاشيه بازديد از ساختمان جديد پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي منطقه شمال كشور در رشت تاكيد كرد در سال 1395 اعتبارات پژوهشي صددرصد نسبت به سال 1394 افزايش يافت و مصمميم سهم بودجه تحقيقاتي از توليد ناخالص ملي را تا يك درصد در سالجاري افزايش دهيم.
«محمدباقر نوبخت» پيش بيني اعتبارات پژوهشي سال 1395 را حدود 150 هزار ميليارد ريال اعلام كرد و افزود: براي افزايش يك درصدي بودجه تحقيقاتي از توليد ناخالص داخلي، سازوكاري در جدول 14 قانون بودجه ديده ايم كه بتوانيم از مجموعه اعتبارات عمومي، به گونه اي استفاده كنيم كه اين سهم افزايش يابد.
نوبخت ادامه داد: تا پايان برنامه ششم توسعه نيز سهم پژوهش از توليد ناخالص داخلي را تا سه درصد افزايش مي دهيم.

براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام*9186*1961* تنظيم: هما همت خواه* انتشار: مريم مسعود

سرخط اخبار اقتصاد